SZOLGÁLTATÁSAINK2018-08-07T13:12:36+02:00

Transzferár szolgáltatásaink

Transzferár dokumentáció készítése

 • Nyilvántartások elkészítése (local file vagy helyi szintű dokumentáció)

 • Meglévő dokumentációk frissítése

Benchmark elemzés adatbázis szűréssel

 • Piaci haszonkulcs tartomány meghatározása adatbáziskutatással

 • Piacelemzés Amadeus adatbázis szűréssel

Masterfile – Csoportszintű dokumentáció készítése

 • Csoportszintű transzferár dokumentáció elkészítése

 • Külföldi anyavállalat által készített dokumentáció honosítása

Árképzési szabályzat készítése

 • Árképzési irányelvek meghatározása a vállalatcsoport tagjai számára

 • Segítségnyújtás kockázatok kezelésére vonatkozó terv készítésében

Transzferár oktatás

 • Útmutatás és képzés az önálló dokumentáció-készítéshez

 • Kreditpontos képzések tartása könyvelők, könyvvizsgálók, adótanácsadók és adószakértők számára

APA-kérelem elkészítése

 • A szokásos piaci ár adóhatósági megállapítására irányuló kérelem elkészítése

 • Hatóság előtti képviselet az APA kérelemmel kapcsolatban

Adóhatóság előtti képviselet

 • Szakértői támogatás az adóhatósági revízió során

 • Képviselet az Adóhatóság fellebbviteli fórumai és/vagy a Bíróság előtt

Health check

 • Kész transzferár dokumentációk szakmai kontrollja

 • Formai, tartalmi kötelezettségek teljesítésének ellenőrzése

 • A gyakorlati megvalósítás vizsgálata

Ajánlatot kérek

Egyedi dokumentáció – összhangban a jogszabályi előírásokkal és a hatóságok elvárásaival

A KONDOR-TP különösen nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a szokásos piaci árat alátámasztó módszer összhangban legyen a Pénzügyminisztérium és az Adóhivatal elvárásaival.

A dokumentáció elkészítése ráadásul egyedi és összetett munkát igényel, hiszen sok egyéb más ismert szabályzattal szemben (például számviteli politika) a transzferáraknál nem létezik olyan mintadokumentáció, amely kisebb korrekciókkal minden vállalkozásra egységesen alkalmazható lehetne.

Az Adóhatóság komoly összegű bírságot is kiszabhat abban az esetben, ha a vállalkozásoknál a transzferárak nem felelnek meg a független felek azonos körülmények között megállapított árainak. Éppen ezért fontos, hogy a transzferárak megállapításában tapasztalt munkatársak segítsék az Ön munkáját és hogy az alapos, részletes és precíz munka megnyugtató és biztonságos keretet teremtsen vállalkozása működésének.

Miért érdemes megbízni tapasztalt, hozzáértő szolgáltatót?

 • A Társaság transzferárral kapcsolatos kockázata minimalizálódik;

 • A KONDOR-TP folyamatosan figyelemmel követi az adóhatósági ellenőrzés tendenciáit, a kiadott állásfoglalásokat, a változó törvényi szabályozást, vagyis ennek terhét már nem a Társaságot terheli;

 • A KONDOR-TP a vezetői összefoglalóban állandó tájékoztatást ad a felek által apcsolt ügyleteik során alkalmazott árak transzferár-kockázatáról, valamint a lehetséges megoldási lehetőségekről.

A transzferár-nyilvántartás elkészítésének menete:

 • A dokumentációhoz szükséges anyagok bekérése (kérdéslista kiküldése);

 • Transzferár-nyilvántartás összeállítása;

 • Ügyfél általi észrevételek;

 • Végleges transzferár dokumentáció kiküldése.

Ajánlatot kérek

Elhivatottság és minőségi garancia

2003-as bevezetése óta az Adóhatóság kiemelt figyelmet fordít a transzferárakra és a kapcsolt vállalkozásokra. Ha a felek nem a megfelelő árat alkalmazták az egymás közötti gazdasági ügylet során, akkor az Adóhatóság akár súlyos büntetést is kiszabhat rájuk.

Hogy ilyen még véletlenül se történhessen meg, a KONDOR-TP feladata az érintett vállalkozások segítése és a lehető legpontosabb tanácsadás. Tudjuk, hogy ezen a területen minden hibának komoly következménye lehet, ezért olyan munkatársakat foglalkoztatunk, akik az Adóhivatalnál és/vagy a legnagyobb nemzetközi adótanácsadó cégeknél szerezték a transzferárazással kapcsolatos tapasztalataikat. A nemzetközi gyakorlat ismerete mellett tisztában vannak a magyar Adóhatóság speciális ellenőrzési eljárásainak sajátosságával. Az elhivatottság és a tapasztalat minőségi garanciát jelent.

Szolgáltatásainkat minden esetben a konkrét megrendelői igényekhez igazítjuk. Tanácsadói szolgáltatásunk keretében lehetőséget biztosítunk arra, hogy szakértőink megvizsgálják és véleményezzék a kapcsolt vállalkozások közötti ügyleteket, vagy az azok alátámasztására már elkészített dokumentációkat.

Amennyiben igény van rá, úgy ügyfeleinket segítjük a teljes transzferár-dokumentáció vagy a dokumentáció bizonyos részeinek (így például a megfelelő módszer kiválasztásának és az adatbázis-kutatásnak) elkészítésében, valamint az előzetes ármegállapítási vagy állásfoglalás iránti kérelmek kidolgozása terén is. Célunk, hogy ügyfeleink árképzési gyakorlatát megvédjük a Adóhatósággal vizsgálata során, ezáltal elkerülhetővé váljon nemcsak a büntetés, de lehetőleg a bonyolult hatósági vizsgálat is.

A transzferárazásról általánosságban

A szokásos piaci árakat az ügyletben részt vevő független felek egymás között, a piaci feltételeknek megfelelően alakítják ki, azonban előfordulhat, hogy az ügyletek szereplői egymástól nem függetlenek, azaz kapcsolt vállalkozások. Kapcsolt vállalkozásokról van szó, amikor például ugyanaz a tulajdonosi kör, az egyik vállalkozás a másik többségi tulajdonosa vagy a belföldi társaságnak külföldi anyavállalata van, de sok további tényező eredményezhet kapcsolt vállalkozási minősítést.

A kapcsolt vállalkozások esetén a felek közötti ügyleteknél alkalmazott árat transzferárnak hívjuk. A transzferárak befolyásolhatják a résztvevő cégek eredményét, valamint a befizetendő adó összegét is. Magyarországon 2003-ban vezették be a transzferárak nyilvántartási kötelezettségét, és azóta az Adóhatóság ellenőrzési politikájában kiemelt helyen szerepel a kapcsolt vállalkozások között alkalmazott árak vizsgálata. Azok az érintett vállalkozások, amelyek egymás között ügyleteket folytatnak, az alkalmazott transzferárakról nyilvántartást is kell hogy vezessenek, bizonyos összeghatár feletti volumenű tranzakciók esetén.

Ajánlatot kérek